Katharinas Blogg


MENTALTEST
januari 18, 2010, 15:27
Filed under: Uncategorized

Äntligen var det då så dags att mentaltesta Figge och jag var mycket spänd på hur han skulle reagera i dessa olika situationerna man ställs inför. Vi samlades kl.9.00 på klubben för betalning och lottdragning av startnummer. Jag brukar vilja ha tidigt startnummer på tävlingar för att jag hatar att gå och vänta, men här ville jag gärna ha ett sent för att få chans att titta på annat ekipage eftersom detta är något nytt för mig. Har inte funnits anledning att MH-testa mina tidigare hundar. Vi fick nr 4 av 5 så det var bra. Vi var 2 labbar, 2 schäfrar och 1 rottweiler.

Vi begav oss till Lv4 där provet skulle vara, Figo fick stanna i bilen och jag gick med runt och tittade på ett par hundar. Isande vindar svepte över oss i minusgrader, usch vad alla frös.
När klockan hunnit bli 12.30 och vi fortfarande inte varit inne kom Sten ner en runda och fick köra hem mig för jag var tvungen att besöka ett ställe dit man inte kan skicka någon annan (läs toa), tur vi bor så nära. Väl tillbaka skulle Figo och jag fika med te och macka, vattnet var iskallt och mackan stelfrusen men vad gör man inte när man är i skogen, vi offrade oss båda två. Så äntligen var det då vår tur…..hur det gick skall jag göra en sammanfattning av.
Station 1 och här skall Figo ha kontakt och samarbete med främmande person. Figo accepterar kontakten och följer villigt med och leker gärna.
Station 2 skall han förfölja en kanintrasa som är bunden i en lina som dras in maskinellt i zickzack mönster. Fick hålla honom i halsbandet och på testledarens kommando släppa Figo utan att säga något, bara ta ett steg fram. Figo visade inget större intresse av att springa efter ”kaninen”, märkligt kan tyckas men jag tror att lydnaden kom in här för jag hade inte sagt något kommandoord till honom och då ger man sig inte av från matte.
Station 3 ville beskrivaren se om och hur Figo kopplar av när jag i 3 minuter står som en staty. Han visade uppmärksamhet och stod lugnt och fint vid min sida.
Station 4 går en regncapes klädd person i sidled mellan två gömslen och innan han försvinner in i andra kastar denne en leksak ett par gånger i luften för att väcka hundens intresse. Figo satt och titta på personen men valde att stanna hos mig och inte springa ut till kufen. Åter igen inget kommande från matte och då går jag ingenstans. Han visade inga hotbeteenden heller mot kufen.
Station 5 åker det upp en overall i en ställning när vi närmar oss den, kanske 3 meter. Figo gör ett kort stopp och visar inga hotbeteenden, går fram till overallen när jag tog ett steg mot den och visade ingen kvarstående rädsla.
Station 6 där dras ett gäng sammanbundna plåtföremål på hårt underlag precis när vi är i höjd med den och låter förfärligt. Här gör han en undanmanöver utan att vända bort blicken. Går fram till skramlet utan min hjälp och ingen kvarstående rädsla.
Station 7 är det 2 personer som är utklädda till spöken och som närmar sig oss och vårt utgångsläge. De går en liten bit i taget och här visade Figo hotbeteenden när de kom för nära och valde att ställa sig bakom mig så att jag skulle fixa det hela. Han accepterade att hälsa på spökena efter att jag gjort det och då med glädje.
Station 8 var det tid att leka igen med mig och en kamptrasa medan 2 skott avlossades. Här leker han aktivt och är ej skottberörd. Han slutar inte ens att leka när skottten går. Här fick han även visa att han kunde sitta passiv vid mig utan lek när 2 skott går, helt oberörd var han här också.
Nu var det hela över och vi kunde åka hem för att tina upp och få lite mat i magen för efter 6 timmar ute knorrade det rejält i lilla maggen.

Bilder finns på hemsidan under Aktiviteter


1 kommentar so far
Lämna en kommentar

Tjena Figo, Du är jätteduktig, fast det visste vi ju redan.

Hälsningar Plastmatte & Plasthusse

Kommentar av Fam Ekstrand
Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: