Katharinas Blogg


Lydnadsträning
januari 11, 2010, 13:49
Filed under: Uncategorized

I lördags packade jag bilen full med varma kläder, hund och ett glatt humör för vi var på väg till Lomma BK för en lydnadsdag tillsammans med åtta andra ekipage. Vår coach var Kenneth Johansson från Hundkompetens i Helsingborg, en mycket kunnig och trevlig man.
Vi startade med att ”torrgå” (utan hund) och för min del var det helt nya steg att lära in. Det kändes inte så yvigt utan mer rakt på det än vad jag tidigare lärt in. Viktigt var oxå att vara rak i ryggen, ut med brösten  och känna sig stolt där man gick. Det blir en signal till hunden att nu gäller det att bruka allvar och vara uppmärksam på matte.

Vi fick välja två moment vardera och för Figos del blev det apportering (2:ans ) och fjärrdirigering ( 3:ans ).
Mitt problem med apportering är att Figo spelar boll med apportbocken innan han greppar den och kommer tillbaka till mig. Kanske skall döpa om honom. Kenneth tyckte inte att det var så farligt men det gör jag för de drar alltid poäng på tävling och det gillar jag inte.
Kenneth tipsade mig, att efter jag kastat ut apporten, springa med Figo i koppel och i höjd med a-bocken ge kommando ”apport” samtidigt som vi fortsätter att springa. Han får alltså bara en chans att gripa föremålet, annars, ”sorry Figge, bättre tur nästa gång”. Nästa steg blir att jag kopplar honom i spårlina, stannar själv kvar på utgångsåplatsen och har chansen att göra ett ryck om han åter börjar ”spela boll”.
Vårt andra moment fick jag använda agilitybordet till, sitt-ligg-stå. Eftersom utrymmet är begränsat tvingades Figo att lägga sig bakåt och det gick bra tycker jag. För att få honom att stå från liggande, stod jag vid hans sida, höll höger hand framför nosen och med vänster långfinger peta honom i ljumsken. Gick oxå bra. Får ta och såga av benen på något bord här hemma så vi kan träna varje dag. Har kanske ett som ej skall följa med i flytten!!
Jag passade på att köra ”budföring” med Kenneth och det gick till en början åt skogen. Figo förstod ej vem han skulle springa till. Kenneth visslade till vid andra försöket och då gick det bättre.
Många andra moment togs upp under dagen och då främst rutan och kontakten hund-förare som är A o O. Tack Kenneth för alla bra tips och idéer denna dag.
Till flattegänget säger jag oxå ett stort tack till för att vi fick vara med och den mumsiga kakan och härligt varma och goa soppan till lunch.
Bilder från dagen finns på hemsidan under rubriken ”aktiviteter”.


1 kommentar so far
Lämna en kommentar

Då tar vi köksbordet för det skall ju inte med. Lycka till med det fortsatta tränandet !!
Husse

Kommentar av Husse Sten
Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: